19.04.2016 г.

Любимата книга на България


Националният конкурс „Моята любима книга - 2015“ приключи и вече е известна книгата-победител. Вероятно за никого не е учудващо, че Краля на трилъра Стивън Кинг грабна короната с романа си „Търси се“, издаден на български език от „Плеяда“. 

13,2% от 4518-те гласували са посочили именно това четиво като най-доброто за миналата година. Веднага след него, само с процент разлика, се нарежда и българска книга - „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова, а третото място (отново с минимална разлика в броя гласували) е за Никола Крумов и неговия „Дневник от панелените блокове“. Всички класирали се на финала можете да видите в сайта на Всичко за книгите.

Своя вот за любима книга са дали читатели от цялата страна, като най-много са гласувалите от столицата. Участвали са предимно хора на възраст между 16 и 34 години, което разбива на пух и прах тезата, че младите хора в България не четат. 

„Финалът на конкурса е добро начало за бъдещи дискусии за тенденциите в българската и световната литература, за развитието на жанровете, за начините на формиране на литературен вкус“ заявяват организаторите и ние сме напълно съгласни с тях.

Три пъти „ура“ за Краля!