5.09.2015 г.

За един куфар и много пътешествия

За пътуването като начин на съществуване, като търсене и откриване на Аз-а на най-неочаквани места, като опит за бягство, като осмисляне на битието, като желание за промяна, като цяр… 

Куфарът на брат ми, съст. Невена Дишлиева-Кръстева,
изд. ICU
, 2015 г.
Макар да звучи сякаш е клише, тази книга е точно обратното – една приятна изненада, нестандартен поглед към е/имигрантството и възможностите, които затворените граници и отворените към света хора предлагат. Двайсет и две истории, побрани в един въображаем куфар и пътуващи из времето и пространството; и двайсет и двама разказвачи с разнообразен багаж и една обща дестинация с различни наименования.

Прочетох „Куфарът на брат ми“ по време на безсънните нощи, в които хранех новороденото си дете. Четях и си мислех, че тази книга трябва да споделя с двама души. Първият, за когото постоянно се сещах, щом разтворех книгата, беше моята приятелка Ирина, чийто куфар е винаги готов за път. Човек, който има приятели по целия свят и за когото „дом“ е абстрактно понятие, а не котва, дърпаща към едно-единствено място. Вторият, това е невръстният ми син. Четях, кърмех го и се надявах прочетените от мен думи да не успеят да заситят неговото любопитство към света. Иска ми се да обикне пътуването, но не като турист, а като изследовател.

За мен „Куфарът на брат ми“ събира тези две разбирания за живота – домът не е място, а усещане и простото „който търси – намира“.

Историите в книгата уж са на една тема, а са толкова чаровно различни. Всяка със своята доза горчилка и щипка захар. Даже не захар, а мед, за да е по-сладко. Разкази от първо лице, откровената изповед на близък приятел или философските размисли на някой, който си срещнал веднъж и няма никога да забравиш. Панорамен изглед, 360 градуса около теб самия, независимо къде се намираш в момента.

Всеки разказ е в диалог със следващия. Тъкмо си се убедил в една гледна точка, отгръщаш страницата и нов автор разкрива пред теб съвсем друга перспектива. И нали затова е литературата (макар че се усеща абсолютната липса на претенция за нещо на супер-художествено-недостижимо-високо-литературно ниво, а вместо нея има като че ли чисто желание за споделяне) – да надникнем през очите на другия, да го опознаем, да го разберем или да го отречем, да влезем в неговите обувки… Или както е в случая: да грабнем неговия куфар.

Харесва ми, че текстовете са изключително разнообразни, каквито са и авторите им. Различни по народност, но абсолютно оправдано - жители на света, хората, които са част от този сборник наистина трябва да бъдат прочетени. А самата книга...Да кажем само, че корицата на Люба Халева я илюстрира перфектно. 


Отивам към пощата. „Куфарът на брат ми“ ще пътува към Барселона, за да стигне до Ирина. Лек път и приятно четене!

Книгата ще има премиера в София на 29 септември, 18:30 часа, галерия „Кредо Бонум“, с участието на Герасим Дишлиев (виновникът за този куфар!), Явор Гърдев, Елена Панайотова, Екатерина Петрова, Владислав Христов, Невена Дишлиева – Кръстева. Модератор ще бъде Весела Ножарова. Елате, за да отворим Куфара отново, този път заедно!

by argi