1.09.2015 г.

Детето в теб иска да оцветява!

Не знам дали сте обичали да оцветявате като малки. Аз обожавах. Стремях се да не излизам от линиите, разбира се, но това се получи чак след около десет оцветени книжки. И така до около втори или трети клас, когато спрях да оцветявам и започнах да се упражнявам да рисувам. В последствие и рисуването остана на заден план, избутано от по-неотложни уроци, задачи, работа.
„Витражи „Тифани“, Колоритания

Но ето, че щастливата звезда поръси късметлийски прашец върху мен и тази година на пазара се наложи нова вълна книги – тези за оцветяване от възрастни. Не, че не могат да ги оцветяват и деца, но идеята е, че самите картини са доста по-сложни, с по-ситни елементи, с право на избор какъв цвят да използваш. Още от първата излязла книга за оцветяване за възрастни, забелязах все повече хора около мен с молив и тънкописец в ръка, кротки като дечица, да запълват кръгчета и квадратчета, и листенца и цветенца, след което, доволни или не чак толкова от резултата, да го снимат и да го качват във Фейсбук. Създадоха се цели общности от оцветяващи, организираха се събития за групово оцветяване (голямо БРАВО на Милена Ташева от издателство „Софтпрес“, която доста се потруди за това).

Четох статия в hera.bg, че книгите за оцветяване за възрастни са добили такава неочаквана популярност не само заради факта, че са интересно и зарибяващо хоби, но и защото спомагат за преодоляването на стреса и отключване на артистичните наклонности и креативност у всеки от нас. Вероятно е така. След тежък ден оцветяването ми идва като спасителен пояс, който ме изважда на цветната повърхност и ме избавя от проблемите, драмите, важните решения, с които съм се занимавала цял ден.


Първата книга от този тип ми подари моята приятелка и гостуващ блогър в Четецът Саша, която работи в издателство Locus. Те създадоха нова поредица Колоритания, в която поместват страшно готините си книги за оцветяване за възрастни – засега „Мандали“, „Витражи „Тифани“ и „Мозайки“. „Мандали“ и „Мозайки“ са отпечатани на офсетова хартия, така че могат да понесат оцветяване с почти всякакви материали, аз лично използвам моливи (Faber-Castel colour ecopencils 12 и Koh-i-noor coloured pencils 24, можете да ги видите на снимките) и тънкописци (каквито ми попаднат, но съм най-доволна от Maped) смятам, че с каквото и да било друго, трудно ще оцветите прецизно дребните детайли. Колкото до „Витражи „Тифани“ – там уловката е в преливането на цветовете. Книгата е отпечатана на паус, което хем е хубаво (можете да си откъснете дадена оцветена страница и да я залепите където пожелаете, включително на буркан със свещ и картината ще оживее), хем не толкова, защото аз лично бих предпочела да оцветявам витражите с водни бои – би станало чудесно преливане и смесване на цветове, но това не е възможно.„Мандали“, Колоритания


„Мозайки“, Колоритания


Хубавата новина е, че от Колоритания очакваме още две страхотни книги през септември и октомври – „Магичният град“ и „Колоритни котки“!
                 

                                                                                                                                                                                                        

Втори, но не по значение, с Арги започнахме да оцветяваме шедьоврите на Джохана Басфорд – „Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“ (издателство „Софтпрес“). В групата за оцветяващи, която създадоха от издателството, на момента се завихриха тънкописци, моливи, флумастери, идеи с множество цветове, идеи само с един или два цвята, абе лудница, казвам ви. Ама хубава лудница, де. Тези две книги се отличават по невероятно красивите си очертания, обработка и по това, че са цели проекти, които въвличат оцветяващия да дорисува и да създава свой проект от иначе уж готова картина. Аз лично оцветявам с тънкописци и  моливи – същите като при Колоритания. Но споделям и няколко предложения от „Тайната градина на рисувателните книги“.


„Омагьосаната гора“, Софтпрес

Йоана Черкезова, Тайната градинана рисувателните книги
„Омагьосаната гора“, Софтпрес
„Омагьосаната гора“, Софтпрес
„Тайната градина“, Софтпрес
Милени Трачева, Тайната градинана рисувателните книги


Под номер три искам да ви споделя един проект на издателство „БГкнига“, който, добре де, не е само за възрастни, дори е предимно за деца (уж, ама аз не им вярвам много и си го оцветявам с голямо удоволствие), но е уникален и заслужава похвала – „Съкровищата на България“. В него засега са поместени три книги за рисуване, оцветяване и творчество: „Български народни носии и шевици“, „Български народни шевици“, „Български народни носии“ (последните две са разбита и съкратена версия на първото, по-голямо издание, ако случайно искате да изпробвате рисуването и оцветяването с нещо малко). Наричам книгите в тази поредица „проект“, защото в тях освен картинки за оцветяване и задачи за довършване, просъстват и интересни факти за българските шевици и носии от различните области, които (и това е чудесно) са написани на бълагрски и английски. Така че за всички български баби и дядовци, които на всеки панаир ме питат какво да вземат на англоговорящите си внуци, „ама хем да е българско, хем да го разбират“, ето, тези книги са специално за вас!„Български народни шевици“, БГкнига

„Български народни носии“, БГкнига

„Български народни носии и шевици“, БГкнига

„Български народни носии и шевици“, БГкнига

„Български народни носии и шевици“, БГкнига


Книжки за оцветяване за възрастни разбрах, че вече предлага и издателство „Миранда“ – отново в голям и малък вариант – „Обичам цветовете“ и „Обичам цветовете МИНИ“. А през октомври очакваме и няколко обещаващи издания от „Книгомания“: „Градове“ и „Животни“ от Хана Дейвис, които ще са придружени от 3D очила, както и „Оцветявай с радост“ и „Оцветявай за спокойствие“ от Лейси Маклоу.


 Дано съм успяла да ви убедя колко страхотно е да оцветяваш всички тези невероятни книги и да изтичате още сега до близката книжарница за някоя от тях, моливи и тънкописци. 

Дорисуване!

By Beni