13.01.2015 г.

Алфи и неговият морскосин свят

Този текст идва с малко закъснение. Много исках да предложа „Алфи и морското царство“ като един прекрасен подарък за празниците. Но сега все повече си мисля, че е по-добре така, защото мога да ти предложа книжката като един прекрасен подарък без повод. Предполагам, че и Алфи (защото е скромничък и притеснителен) също би предпочел тази история да не попада сред шумните празненства и големите, натруфени подаръци.

„Алфи и морското царство“, Давина Бел и Алисън Колпойс,
изд. Милениум, 2014 г.


 „Алфи и морското царство“ е една малка книжка, толкова истинска и срамежлива, колкото всеки прочел и разбрал написаното може да бъде. Хубаво е, че има и такива книги – не за децата шампиони, не за тези с многото приятели, не за онези, които винаги са център на вниманието. Защото има и такива, които не печелят първите места, чувстват се малко самотни и предпочитат да се скрият в ъгъла на стаята, вместо да се покажат на всички. И Алфи е такъв – иска да има камуфлаж, а не да изпъква като звезда на фона на тъмносиньото небе... или морскосиньото дъно.

Историята за Алфи е скромна, само няколко реда, илюстрациите шепнат, а не викат. И като в морската вода (на пръв поглед скучно синя), трябва да се гмурнеш в книгата, за да откриеш колко интересен може да бъде светът отвътре.

„Алфи и морското царство“ е наистина малка, но пък добре премерена и не издаващо буквална. Илюстрациите са чудесни – използвани са само няколко цвята, но толкова деликатно, колкото и думите. Историята не е приключенска и със сигурност не е от най-вълнуващите, затова може и да не допадне веднага на всяко дете. Обаче е много истинска и подсилена с рисунките на Алисън Колпойс – изключително красива.


За всички, които също като мен обичат спокойствието и най-вече тишината на морското царство, за малките, а защо не и за по-големите... Направете (си) подарък без повод.

by argi