20.10.2014 г.

Няколко причини да харесам силно романа „Любимецът на жените“

Не познавах Себастиен Жапризо и сега вече съм наясно, че това е било сериозен пропуск в погледа ми към голямата френска литература. Открих, че е превел на френски език Селинджър, че първият му роман „Забранена любов” получава награда от жури в състав Жан-Пол Сартр, Луи Арагон и Елза Триоле! Дори изчетох и другия му преведен роман „Най-дългият годеж”... „Любимецът на жените” обаче ми хареса повече.

„Любимецът на жените“, Себастиен Жапризо
изд. Ентусиаст


Себастиен Жапризо принадлежи към авторите, обвързани по темата „Кино и литература”. Ама той наистина е много кинематографичен и затова и всички негови романи са филмирани! Сред режисьорите по негови творби ще откриете Костас Гаврас и Жан-Пиер Жьоне... 

„Любимецът на жените” е едновременно и криминален, и любовен роман! Това са осем истории, оплетени в една... и всяка е неочаквана и част от пъзел..., наистина е книга, пълна с изненади и на сюжетно, и на езиково ниво. Ето ви само едно изречение: А може би някой някъде е сънувал и все още сънува, че обичам да разправям истории и че притежавам достатъчно упоритост, за да не отстъпя пред смъртните ми врагове: съмнението, безпокойството и самотата.

Писателят има удивителен андрогинен поглед – как един мъж успява да влезе под кожата на жените и да предаде съкровените им преживявания, та това винаги е голямо чудо. Французите умеят да пишат за любовта – доказано е! Еротичното в този роман си е важно присъствие. Неслучайно на Жапризо е сценарият за филма по „Историята на О.” на Полин Реаж.
Чувство за хумор, пародийност, скрити цитати... не преувеличавам, има ли ги в една книга, винаги има шанс да я харесам и препоръчам. 

Изискват се усилия от читателя – не е добре да си повърхностен и разсеян в общуването с нея – трябва да си внимателен и търпелив, за да бъдеш многократно възнаграден.
Давам много висока оценка на превода на Силвия Колева – Себастиен Жапризо звучи отлично на родния ни език. 

„Любимецът на жените” е приятна изненада – под това заглавие и под тази корица може и да си помислите, че се крие нещо лековато, а всъщност попадате в дълбоки литературни води и със сигурност няма да съжалявате!Гергана Рачева - читател, планинар, майка на Лазар, карловка, непримирима с неправдите и беззаконията.