14.10.2014 г.

Защо не съм и аз поет

XX юбилейно издание на Национална награда за поезия „Иван Николов“

Плакет, изработен от художника Христо Гочев

Ако се интересувате от поезия (а дори и да не се) вероятно сте чували за Наградата „Иван Николов“, която издателство „Жанет 45“ създава през 1994 г. и се провежда ежегодно и до днес. 

Пловдивското издателство винаги е подкрепяло българската поезия и литература, давайки шанс на начинаещи поети и писатели да бъдат публикувани. Наградата, носеща името на поета, журналист, преводач и главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ Иван Николов, е поредният израз на тази подкрепа.

Юбилейното двайсто издание на наградата ще се проведе тази година. Регламентът му допуска за участие всички книги с поезия (първо издание, неантологични), издадени през периода 30 септември 2013 г. - 30 септември 2014 г., а крайният срок за изпращане на 3 екземпляра, кратка био-библиографска справка на автора и контакти е 10 ноември 2014 г.

През годините жури на наградата са били съвременни български поети като Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков. Тази година журито, което ще определи носителя на наградата за 2014 г., е в състав Дарин Тенев, Здравко Дечев, Надежда Радулова. Освен паричната награда в размер на 10 000 лв., най-добрият поет за тази година ще получи и плакет, изработен от художника Христо Гочев.

Петима поети от всички кандидатствали ще бъдат номинирани и обявени от журито на 1 декември и ще участват в рецитали в Пловдив и София. Носителят на наградата ще бъде обявен на 17 декември.

Кандидатурите си можете да изпращате на адрес:

4004 Пловдив
бул. „Александър Стамболийски” 9
Издателство „Жанет 45”

ЗА КОНКУРСА

Успех на всички поети, които ще вземат участие!

Четецът