30.08.2014 г.

Малко за София и повече за нас самите

#НаЖивоОтСофия е книгата, с която си уплътняваш времето, докато чакаш компанията да се събере за по бира пред Народния. Или докато пътуваш в метрото. Или докато чакаш принцесите да станат. Шпатов няма да ти каже нещо, което не знаеш, няма да ти разкаже нечувани истории, но ще те изненада с това колко добре познава точно твоите. Да, твоите – като онзи път, в който трябваше да изпратиш любовта си към лятото на летището или когато за пръв път видя родителите си да танцуват по-неуморно дори от теб самия. 

#НаЖивоОтСофия, Александър Шпатов
ИК Колибри, 2014 г.

Разказите на Александър Шпатов са една своебразна разходка из България. В неговия случай просто началото е поставено в София, в твоя може всичко да започва в Пловдив, Варна, Ямбол или някъде другаде. Как по-добре да опишеш своя град, ако не именно с това какво се случва в него? Хората правят историите, историите правят града. И Шпатов не пропуска нищо – нито панелките в Младост 2, нито дупките по улицата, нито бакшишите от ОК супертранс, нито готиното момиче в Микстейп. Може да ти поговори малко за миналото, ще ти представи своята идея за обединена Ендекария, а след това ще те изстреля директно в едно възможно бъдеще, където на всеки ъгъл на Петте кьошета дебне по някой невъзможен избор. София е такава, каквато със сигурност я познаваш. Не може да си пропуснал онази романтична бележка по спирките, с която едно момче търси момиче, което е видял в градския транспорт веднъж. И ти си затварял баровете, а после си търсил утеха в аромата на току-що изпечена принцеса. Навярно си правил поне половината от нещата, за които те пита в първия разказ. И дори да живееш в София отскоро, би могъл да нарисуваш онези красиви линии на Витоша, защото ги виждаш всеки ден. Ако е така, значи минаваш теста.

#НаЖивоОтСофия е като разговор между приятели. И понеже Шпатов знае, че и ти имаш какво да кажеш, е оставил един разказ специално за теб. Две празни странички, които сам да попълниш. Накрая, съвсем логично - след като авторът те е развел из София, ще трябва да се подложиш на теста. И няма да станеш повече софиянец, но пък ще имаш уникален екземпляр от книгата #НаЖивоОтСофия. Представям си колко различна изглежда Витоша за всички нас. Може би ще ми покажеш твоята рисунка следващият път, когато се засечем някъде в града за по бира. Аз ще нося моята история. А ти? 

Ако не ви е стигнала #НаЖивоОтСофия, може да прочетете и останалите сборници на Шпатов, както и да следите новия му блог в Goodreads.

#НаЖивоОтСофия предава и Бени.

by argi