5.12.2013 г.

Най-добрите за 2013-та

И така, победителите вече са ясни. Ако все още не си се сетил за какво става дума - разбира се, че за най-добрите книги на 2013 г.! Наскоро социалната мрежа Goodreads  подкани своите 20 000 000 потребители да гласуват за любимите си книги, издадени тази година, и ето че резултатите вече са обявени. Ще ги повторим тук, само за да ти подскажем какво можеш да си намериш на български език, ако още не си го прочел. И с намигане напомняме, че Софийският международен панаир на книгата наближава, така че ще можеш да си вземеш част от най-добрите с намаление ;)
Ето и победителите по категории:

Художествена проза
 
"А планините ехтяха" на Халед Хосейни заема първата позиция в категорията за художествена проза с 24 686 гласа. В България се издава от "Обсидиан" и е с корична цена 16 лв.

Ревюто на Бени за тази книга можеш да прочетеш тук.

Трилър

"Ад" на Дан Браун е най-добрият трилър за 2013 г. или поне така са отсъдили 29 132 читатели. У нас може да се намери сред книгите на изд. "Бард" с меки (19,99 лв) и твърди корици (29,90 лв.).

Ревюто на Христо Блажев от "Книголандия" и на Преслава Илиева от "Аз чета" можеш да прочетеш тук и тук.Историческа проза

В тази категория на първо място се нарежда книгата "Life after life" на Кейт Аткинсън, за която са гласували 17 976 потребители. Тя все още не е издадена в България, но от същия автор можеш да прочетеш "Зад кулисите на музея", издадена от изд. "Колибри" през 2012 г. 

За "Зад кулисите на музея" можеш да се информираш и от SOFIA LIVE ето тук.

Фентъзи

"Океанът в края на пътя" на Нийл Геймън е най-доброто фентъзи според 43 534 от гласувалите в Goodreads. Романът се издава в България от "Бард" и коричната му цена е 19,99 лв.

Ревю за книгата можеш да прочетеш в "Аз чета".Паранормално фентъзи

Какво точно е "паранормално фентъзи" не сме сигурни, но знаем, че победителят в тази категория е "Cold Days" на Джим Бъчър. Тя все още не е издадена в България, но "Колибри" предлагат 3 книги от същия автор, така че докато чакаш "Cold Days" можеш да прочетеш "Фуриите на Калдерон", "Безумна луна" или "Буреносен фронт". Научна фантастика

Последната книга от трилогията на Маргарет Атууд, съдържаща още книгите „Oryx and Crake” и „The Year of the Flood”, а именно - "Mad Addam" е избрана от 16 481 читатели като най-добрата научна фантастика за 2013 г. Книгата я няма на български език, но от същия автор у нас са издавани "Слепият убиец" от "Обсидиан", "Одисеята на Пенелопа" от "INK" и "Наричаха я Грейс" от "Лъчезар Минчев".


Романс

"Lover at last"  е единадесетата книга от поредицата "Братството на черния кинжал" от Дж. Р. Уорд. У нас все още не е издадена, но можеш да откриеш първите 9 книги от поредицата в каталога на издателство "Ибис".
Хорър

Разбира се това първо място няма да учуди никого. То принадлежи на Краля и неговия "Доктор Сън", за жалост все още неиздаден в България. За тази книга са гласували 28 678 читатели, оставяйки следващия по вот хорър да се самосъжалява в ъгъла със своите скромни 11 000 гласа.
Мемоари и автобиография

Книгата, взела приза в тази категория, също не е изненадваща, защото е написана от Малала Юсуфзай - пакистанката, простреляна в главата от талибани, защото защитавала правото на момичетата на образование. "Аз съм Малала" обаче все още не е издадена в България.
История и биография

В тази категория, според потребителите на Goodreads, първото място принадлежи на биографичната книга за кукловода Джим Хенсън, написана от Брайън Джей Джоунс. Както се досещаш, тази книга я няма на български.
Нехудожествена книга

Тук печели още една книга, която не е издавана в България. Става въпрос за "The Autistic Brain: Thinking Across the Spectrum" на Темпъл Грандин и Ричард Панек. Избрана е с 9280 гласа.

Готварска книга

Книгата, спечелила в тази категория, печели и нашите опиянени читателски сърца. Авторът Тим Федеръл споделя рецепти за коктейли, комбинирайки ги с художествена литература. Та това са двете най-любими неща на трите от Четецът! Нямаме търпение да се научим да правим "Дайкирито на Бриджит Джоунс" и "Джин Еър". И понеже "Tequila Mockingbird" едва ли ще излезе скоро на българския пазар, ви препоръчваме да разгледате една подобна книга - "Супата на Кафка" от Марк Крик на изд. "Колибри".
Хумористична книга

"Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms, Mayhem and Other Things that Happened" от Али Брош е най-смешната книга за 2013 г. според 14 309 читатели. Тя е и поредната книга, която не е издадена на български език.
Графичен роман и комикс

"Beautiful Creatures: The Manga" на Ками Гарсия и Касандра Джийн е избрана от 12 209 гласували за най-добрия графичен роман на 2013 г. На български език можете да откриете първата книга "Прелестни създания", издадена от ИК "Кръгозор".
Поезия

В тази категория най-добрата книга е "The Fall of Arthur" на Дж. Р. Р. Толкин. Все още не е издадена в България.


Дебют на автор в Goodreads

"Tangled" на Ема Чейс е избрана от 13 929 читатели като най-добрия дебют на автор в Goodreads. Тази книга не е издавана у нас. 


Художествена проза за юноши

 Тук печели още една книга, която все още не е стигнала до българските читатели. За "Eleanor & Park" на Рейнбоу Роуъл са гласували 21 818 души.

Фентъзи и научна фантастика за юноши

"Предани" на Вероника Рот е издадена на български език от изд. "Егмонт България". За да бъде на първо място в своята категория, за тази книга са гласували 36 157 предани читатели.

Детски книги

"Домът на Хадес" на Рик Риърдън е получила зашеметяващите 42 877 гласа и така се е наредила на първо място в своята категория. Книгата се издава у нас отново от изд. "Егмонт България". 

Картинна книга

 Най-добрата картинна книга за 2013 г. е "The Day the Crayons Quit" на Дрю Дейуолт и Оливър Джефърс. За жалост и тази книга не е издадена в България.


За повече инфо: