15.11.2013 г.

Гръбчета - портрети

Признай си. Щом обичаш да четеш, значи обожаваш да виждаш книги навсякъде около себе си. Само присъствието им в стаята те кара да се чувстваш комфортно и създава някаквъв особен уют. Предразполага те. Събужда любопитството ти. Топли те.
Дизайнерите на чикагския хотел The Wit явно много добре знаят какво значение имат книгите за удобството в едно помещение. Именно затова библиотеката е неизменна част от интериора на луксозния хотел. И най-вече гръбчетата на книгите. Гръбчетата са важни.


Книгите, наредени в билбиотеката, оформят с гръбчетата си портрети на известни личности.


Книгите не са от специална поредица, напротив - различни са, както във всяка нормална библиотека.


За всяка книга е направена черна обложка, а на гръбчето й е залепена част от черно-бяла портретна фотография. Така наредени една до друга, книгите (често с много различен формат) образуват уникален портрет, дизайнерско решение, което позволява скритата от библиотеката стена да се използва едновременно за книги и снимки или картини.


Блогърката Джесика Джоунс, направила тези снимки, предлага на читателите си да използват идеята за домашната си библиотека. Знам, че ти обичаш да се радваш на гръбчетата на книгите си такива, каквито са си. Но ако искаш да скриеш нещо (например гадната практика на повечето български издателства да не се съобразяват със стандарт в изписването на гръбчетата), или просто искаш да разнообразиш вкъщи, не забравяй, че това все пак е временно решение и когато ти писне, можеш просто да махнеш обложките.

За повече инфо:


by argi