7.10.2013 г.

Bad Boy Мураками

Рю Мураками
Снимка: NY Times
Почти сигурно е, че следващият носител на Нобелова награда за литература от Япония, ще се казва Мураками. Харуки Мураками. Както подсказва заглавието обаче, тук няма да стане дума за него. Защото титлата лошо момче на японската литература, отдавна е станала притежание на един друг Мураками. Рю Мураками.

Може да се каже, че Рю Мураками е продукт на своето поколение. През 50-те и 60-те Япония бърза да настигне икономически и технологично развитите страни. С новите технологии навлизат и нови развлечения. Заради американските военни бази и напращелите мускулести пехотинци, процъфтяват търговията с плът, порното и секс индустрията, задоволяваща всякакви вкусове, както и рокендролът, неприличните танци, дрогата и междурасовите връзки, които влизат в остър конфликт с традиционното общество и ценностната система. Големите градове се превръщат в инкубатор на най-различни субкултурни явления. Покрай цялата тази веселба, младият Мураками, още гимназист, успява да сформира банда, да вкуси от хипи културата, да списва в училищния вестник, а накрая дори се барикадира на покрива на училището и провежда анти-американска демонстрация, заради която е „награден” с тримесечен домашен арест.Снимка: Amazon

По-късно го приемат в университета Масашино, където учи скулптура, а през 1976 г., едва 24-годишен, публикува първия си роман, със заглавие Almost Transparent Blue.
Историята за група деградирали младежи, които прекарват дните си в наркотична мъгла и безразборни оргии, е шумно заклеймена като скандална и непочтителна, но въпреки това печели престижната литературна награда Акутагава. Критиката оценява високо таланта на Рю и оповестява раждането на нов стил в японската литература.

С третия си роман, Coin Locker Babies, той окончателно затвърждава позицията си на майстор на мрачната и изпълнена с насилие литература. И наистина, насилието е основен елемент в романите на Мураками. Понякога то е брутално и нечовешко, а друг път – спотаено и едва пулсиращо под повърхността. Авторът е от онези властелини на думите и перото, които добре познават човешката природа и силите, които я движат. На осмелилите се да се повозят на неговото влакче на ужасите, Мураками предлага пътешествие из потайните кътчета на душата, в чийто дълбини бродят мисли и демони, каквито никой нормален човек, не би признал, че притежава. Опаковката – проза от висока класа.
Снимка: Wikimedia

Мураками винаги пише за индивида. За онзи, който е избрал да бъде различен. Страниците на произведенията му са изпълнени с аутсайдери и герои, които не пасват на останалите парчета от мозайката. В едно хомогенно общество каквото е японското, всяка индивидуалност се приема като чуждо тяло и бързо бива изхвърлена от общия организъм. Животът на отхвърления никога не е лесен лесен и Рю прекрасно знае това – самият той някога е направил същия избор. С романите си, писателят отправя към индивида послание, че не е сам.

Снимка: Astrofra
След разрушителното цунами през пролетта на 2011 г., едно интурвю с Рю Мураками обикаля света. В него, наричаният от журналистите Марадона на японската литература, разказва, как сред недостига на продукти в магазините и задълбочаващата се ядрена криза във Фукушима, японците си възвръщат нещо отдавна изгубено – надеждата. С последния си роман обаче – From The Fatherland With Love, – Мураками отново отправя мрачния си мироглед върху бъдещето на страната и сънародниците си. В тази дистопия, Япония е окупирана от Северна Корея, без да успее да окаже каквато и да било съпротива. Романът е остра критика срещу това, колко лесно прословутият японски стоицизъм, може да се превърне в опасна пасивност. 

Друга основна характеристика в творчеството на Рю Мураками е силната му чувствителност към проблемите на съвременна Япония. Още в първия си роман, а и във всеки следващ, той засяга онези болезнени теми, за които никой не обича да говори – наркотиците, нихилизмът и престъпността сред младите, безразличието, изоставените деца, безработицата, проституиращите ученички, самотата, тревожно нарастващият брой на хора с асоциално поведение и начин на живот. Странен и с неподражаем стил, дори и да не ви допаднат неговите романи, Рю Мураками със сигурност няма да ви остави равнодушни.

Божана Славева