24.07.2013 г.

Една толкова малка книжка...

Преди няколко дни във Фейсбук страницата ни обещах, че в статия ще разкрия съдържанието на ето тази кутийка:

Личен архив, 2013.

Е, скъпи приятели, време е да изпълня обещанието си.

Последната си коледна почивка прекарах в Германия, където имах възможността да посетя невероятния музей "Гутенберг" в Майнц. За съжаление, там снимането беше забранено, но пък освен впечатляващите експонати (печатни машини и издания от всички етапи на развитието на книгопечатането), музеят предлагаше на посетителите си магазинче, от което те можеха да си закупят сувенири: чаши, моливи, картички, ключодържатели, плакати и... една от най-малките книжки на света. Тогава не успях да заделя пари за това страхотно съкровище, но няколко месеца по-късно, получих подарък по пощата.

Личен архив, 2013.

Личен архив, 2013.
Една от най-малките книжки на света е с размери 3,5 х 3,5 мм и съдържа молитвата "Отче наш" на седем езика: британски английски, френски, немски, американски английски, испански, холандски и шведски. Отпечатването на книжката е изключително трудно, като за постигането на толкова малък размер на страниците са използвани фотографски средства, а корицата е закрепена ръчно и украсена с позлатен кръст.

Книжката се продава в малка, пластмасова кутийка, заедно с лупа, благодарение на която текстът в книгата може да бъде прочетен без проблем.

Личен архив, 2013.

Личен архив, 2013.
 By Beni