26.06.2013 г.

Inside Children's Books


Sofia Design Week вече започна, а тази година наред с постоянната (както винаги страшно интересна) програма се провежда и Sofia Design Week KIDS. Както се досещате става въпрос за дизайна около/от/за децата, но всъщност тази програма е колкото за деца, толкова и за възрастни.
Такъв е и случаят с една конкретна изложба, която, бих казала, е дори повече за такива като нас – уж пораснали, искрено радващи се на всичко красиво и най-вече на всичко книжно. “От детските книжки” беше открита на 19 юни и ще приключи на 30 същия месец. Помещава се в уютната къща на културен център20:19, където не само можете да разгледате прекрасни илюстрации към книги за деца от цял свят, но и да изпиете една разхладителна напитка, прелиствайки на спокойствие самите книги.

Автори на илюстрациите са българи, испанци, французи, американци, германци, сърби, британци и още куп талантливи хора. Оригиналните книжки са на разположението на всеки, който иска да наднике, да пипне, да почете, а за най-малките посетители организаторите са оставили хартия, моливи и пастели. И нищо чудно – някои от картините са толкова вдъхновяващи, че най-нормалното нещо е да се опиташ веднага да изобразиш впечатленията си.


Българската селекция не отстъпва място на чуждестранната. Някои от книгите са без текст, има и детски списания и енциклопедии. Жанровете, както на текстовете, така и на илюстрациите са различни, има за всекиго по нещо: дори за родители или случайно минаващи пораснали деца.

Ако силно се влюбите в определен екземпляр, можете да откриете допълнителна информация за него в сайта на SDW и да си го поръчате онлайн. За жалост офлайн можете да закупите единствено българските книги, но те поне лесно се намират, със сигурност ги има във всяка книжарница.


Хайде, не губете време! Хващайте хубавото настроение, слагайте усмивката и към ул. “Шандор Петьофи” 55, където се намира 20:19. А след това ни драснете някой ред тук или във фейсбук, за да ни кажете кой е вашият фаворит. Ние вече имаме няколко.


П.П. Този петък (28 юни) от 17:30 до 19ч на същото място ще се четат детски книжки на няколко езика :)


by argi