25.12.2010 г.

"Почивка в кома"- Фредерик Бегбеде

„Почивка в кома”(„Колибри”, 2010г.) е втората книга от трилогията на Бегбеде с главен герой Марк Мароние и характерно за автора, също е и поредното откровение, отправено към елита на днешен Париж. Какво се случва на откриването на хитовата нова дискотека „Кенефа”? Марк Мароние, близък, доколкото съществува такова понятие във ВИП-средите, на DJ- я, водещ на откриването, е сред поканените популярни личности и рисува картината на купона отвътре.
Разделена по часове, историята започва в 19:00 и завършва в 7:00 часа. 12 часа, първите от които протичат нормално, с питие в едната ръка и друга, поздравяваща всички стари и нови познати и останалите, изпълнени с опитването и зарибяването с дрога от всякакъв вид, с пиенето и напиването, с прости целувки и секс, скрит в тъмните ъгли на нощта. Часове, в които припадъкът, вследствие на препиване и предрусване са просто прелюдия към още пиене и още дрога.


„Почивка в кома” е един ВИП роман. ВИП- листи, ВИП- сепарета, ВИП-DJ, ВИП- дрога и ВИП- пиене, ВИП- парти с много ВИП- персони. Това е един роман за стигането на ръба на възможностите на тялото, един роман за прекаляването с всичко. Роман, в който можеш да се изгубиш в тълпата и да намериш себе си сред всички. Роман, в който търсиш жена за една нощ и я намираш в лицето на жената, която обичаш. Това е роман за момента- за моментното опиянение, моментното привличане, моментната мисъл, моментът на утрешния ден. Роман с една-единствена поука- за преструвката и любовта.
„Не е трудно да се напусне 8-ми район. Душите им се държат за ръце. Двамата бягат- вече е друг ден. (...)
Утре е целувка по врата. Утре е росата по челото ти. Утре е копринен чорап, презрамка на сутиен. Утре е денят на вечните Велики пости. Утре нощта ще приключи в мълчание.Някой ще я довърши с удар на бейзболна бухалка. За първи път в живота си Марк приема да бъде нормален. Освен това, повече от сигурно е, че правейки се постоянно на влюбен, човек накрая наистина се влюбва.
 Те са поуката от тази безнравствена история. Всичко  останало е просто литература.”
Това казва Марк Мароние в края на историята си. И това ни стига да се влюбим...в него, в любовта му, в утре-то.
Книгата можете да видите тук. Приятно четене!
By Beni