11.11.2010 г.

Най!

Няколко интересни факта из света на книгите :)

Най-голямата библиотека в света е The Library of Congress във Вашингтон. Тя притежава 28млн. книги и рафтове дълги почти 857км . Т.е. ако карате кола със средно 120км/ч ще са ви нужни 8 часа, за да обиколите всички рафтове при това без да спирате за почивка!

Втората по големина библиотека в света е The British Library в Лондон – зад вратите си тя пази 18млн. книги.

Най-голямата книжарница пък е Barnes and Noble Bookstore в Ню Йорк. Площта й е 14 330 кв.м., а рафтовете в нея са дълги 21км.

Най-продаваната авторка в целия свят си остава Агата Кристи. От 1920г. насам книгите й са продадени в билион копия на английски език и още толкова на чужди езици. По продажби я бият само Библията и Шекспир.

Веднага след нея се нарежда още една жена – Дейм Барбара Картланд, продала повече от 670млн копия по света.

Най-пишещ романист се оказва бразилският автор Хосе Карлос Риоки, който има издадени 1058 романа. Той пише уестърни, трилъри и научна фантастика.

Най-голямата книга, писана някога е Будистката Библия (Будистките ръкописи), която е гравирана върху 729 бели мраморни плочи. По нареждането на цар Миндон, тези своеобразни страници са подредени на открито (в Бирма), като до всяка е изграден по един храм, който да я пази. Последната пагода представлява конвенционален храм, който заема центъра на “книгата”. Всяка мраморна плоча е три метра широка и четири висока.

Друг подобен рекорд поставя книга, наречена Супер Книгата (The Super Book). Тя съдържа 300 страници, тежи 252кг и е с размери 2,74х3,07м.

by argi