15.07.2010 г.

Да работиш под земята... или какво е Dedrax Ltd?


Хайде да си го признаем- когато си купуваме списание, рядко обръщаме внимание на страничката с имената на хората, благодарение на които държим готовия продукт в ръцете си...а когато плъзнем погледа си, той стига до главния редактор и авторите на статиите. Всъщност, някъде под редовете на авторите има графа „Печат”, срещу която също стои име. И въпреки че често не обръщаме внимание на това име, зад него се крие голям брой хора, потрудили се върху съществуването на списанието в ръцете ни. В много списания това е името на печатница „Dedrax”.

Ще си кажете „ Е, това не е ли блог за книги?”. Да, такъв е. Затова ми се иска да изясня колко голяма е ролята на печатницата в осъществяването на книгата, списанието, брошурите, листовките и флаерите като материален прдукт.Това лято карам стажа си в „Dedrax”. Ето какво научих за краткото време, прекарано там. Първо, печатница не означава куп машини в голямо помещение. Е, и това, де, но не само. Печатницата е съвкупност от отдели, които имат различно предназначение и участие в осъществяването на дадена поръчка. Второ, в една печатница не можеш да бъдеш тясно специализиран в работата си...по-скоро трябва да знаеш какво правят останалите хора преди и след теб и как го правят, за да можеш качествено да извършваш дейността си. Трето и може би най-важно, работата в печатница не е лека...противно на очакванията на доста хора, работата е трудоемка и отговорна. От търговския отдел до самото преминаване на листа през печатната машина и доставянето му до клиента, процесът на осъществяване на поръчката е внимателно следен и изпълняван.

Dedrax” е основана през 1993 година с предмет на дейност предпечатни услуги, печат и книговезки услуги. Намира се в подземието на НДК и се разполага на няколко етажа. Сега “Dedrax” вече имат нова печатна база във Варна, с която „изплуваха” на повърхността.

Решението ми за стаж през това лято се оказа много правилно, защото само за седмица лъчезарните хора в “Dedrax” ми разкриха същността на работата си и събудиха желание у мен да науча това, което те правят най-добре от години.

За повече информация: сайта на "Dedrax"

By Beni